Hvad er askespredning?

hvad er askespredning

Der er masser af alternativer til traditionel begravelse. I dag bliver de fleste danskere kremeret, og urnen bliver lagt i jorden. Men der er andre måder, I kan tage afsked med jeres kære.

Askespredning binder jer ikke til et gravsted, der skal betales af på. Men hvad er askespredning egentlig?

Askespredning som særlig afsked

Askespredning er en helt unik måde at tage afsked med ens kære. Efter kremeringen vil en urne med asken blive udleveret. De fysiske rester i beholderen bliver medbragt til et særligt sted, ofte havet eller steder, der var vigtige for den afdøde, og bliver spredt i vinden.

Man kan sprede asken selv eller hyre et firma til hjælp. Det er også muligt at arrangere specielle aftaler og tage asken med til udlandet, hvis der for eksempel er en særlig strand eller et specielt sted, den afdøde gerne ville stedes til hvile. Dette kræver en del mere forarbejde, da lande og flyselskaber kan have regler og politikker for sådanne ærinder.

I Danmark er der regler for, hvor man må sprede aske. Det er desuden også vigtigt at tage højde for vinden og sørge for, at man står med den i ryggen – på den måde får I ikke asken mod jer.

Et varigt minde

Med askespredning vil der ikke være en grav, I kan besøge og sørge ved, men det betyder ikke, der ikke er mulighed for at få et varigt minde om den afdøde.

Asken kan nemlig også blive blandet i muld i en potte, hvori der bliver plantet et træ. Det træ kan stå indenfor, indtil det er stort nok til at blive plantet ud. På den måde vil den afdøde få nyt liv, og der vil være et sted, I som familie kan gå hen og mindes dem.

Hvor asken bliver spredt, vil der automatisk være et sted, man kan tage hen og mindes. Hvad end I vælger at sprede den fra en båd over havet eller på et sted med særlig tilladelse, så er det muligt at vende tilbage og tænke på den afdøde.

I sidste ende er begravelser for de levende, og hvis et fysisk gravsted hverken var afdødes ønske eller i jeres interesse, er askespredning et rigtig godt og værdigt alternativ. I får en ceremoniel og smuk afsked, der især er en god mulighed for ikke-religiøse pårørende og afdøde, og samtidig vil hele affæren blive intim, rolig og privat.

Du kan læse mere om askespredning hos MinAfsked.dk.